Čeprav se vam bo po bežnem razmisleku zazdelo, da senčila niso potrebna, se spomnite vročih poletnih dni, ko vam je sonce na južni strani pripekalo v notranje prostore, z močnimi žarki motilo vaš pogled in še dodatno segrevalo prostor. Ali pa trenutka, ko ste si zaželeli zasebnosti, pa okna niste imeli s čem zagrniti. Da ne omenjamo poskusa vloma, pri katerem so prav zunanje rolete vlomilcu prekrižale načrte.

Besedilo: Nina R. Koželj

Kaj so torej glavni dejavniki, zaradi katerih morate razmisliti o nakupu ustreznih žaluzij, rolet ali drugih senčil? To so predvsem: senčenje, preprečevanje vdora močne svetlobe in toplote v prostor, zagotavljanje zasebnosti, zvočna in toplotna izolativnost in protivlomna varnost.

Žaluzije so iz tanjših plastičnih materialov, največkrat montirane v prostoru in zagotavljajo predvsem vdor sončnih žarkov v prostor ter zasebnost oziroma zastrtost pred zunanjimi pogledi. Delno učinkujejo tudi pred vdorom toplote v prostor, vendar ne tako dobro kot zunanje rolete. Zunanje žaluzije, ki so izdelane iz bolj odpornih in kompaktnih materialov, priporočamo za senčenje tistega dela objekta, ki je izpostavljen direktnemu soncu in pa za senčenje velikih steklenih površin.

Žaluzije omogočajo tudi prilagajanje svetlobe, kar daje svetlobi v notranjosti poseben čar, saj pronica v prostor skozi različno široke odprtine ali reže.

Zaradi širokega izbora različnih materialov in barv, jih pogosto uporabljajo arhitekti in ljudje, ki poleg funkcionalnih značilnosti želijo izpostaviti tudi estetske učinke.

Rolete zagotavljajo zasebnost, zaščito doma pred vremenskimi vplivi in s posebnimi dodatki tudi pred vlomilci. Z njimi lahko dosežemo popolno zatemnitev prostora, ščitijo nas pred hrupom in nam pomagajo varčevati pri stroških za ogrevanje. Poleti pa omogočajo boljše vzdrževanje ohlajenega zraka v prostoru. Po nekaterih podatkih lahko z uporabo rolet prihranimo do 80 odstotkov energije potrebne za ohlajanje prostora. Nameščene so na zunanji strani stavbe in zahtevajo zelo malo nege in vzdrževanja.

Rolete, ki se upravljajo s pomočjo elektromotorja in jih lahko vodimo tudi daljinsko, vsebujejo protivlomne vzmeti, ki onemogočajo nasilno dviganje le-teh, ko so spuščene. Tudi roletam z ročnim upravljanjem lahko dodamo nekatere protivlomne elemente, kot so vzmeti ali zapirala. Pri namestitvi rolet je zato najbolj pomemben argument varnost, poleg tega, da poskrbijo tudi za senčenje ter zvočno in toplotno izolacijo.

Polkna so senčila, ki imajo svoje funkcionalne značilnosti in so prilagojena predvsem določenim arhitekturnim in oblikovalskim zahtevam. Zagotavljajo senčenje, zasebnost ter delno zvočno in toplotno izolacijo.

ALU polkna zaradi samega materiala in možnosti barvanja le-tega, omogočajo številne estetske različice, prilagajanje zunanjim delom stavb in različnim interierjem.

Pri končni odločitvi za senčila boste verjetno tehtali med tem, kaj je za vas bolj pomembno in kaj manj. Zgoraj zapisane navedbe so zgolj zapis osnovnih značilnosti senčil, ki so trenutno na tržišču. O vseh podrobnostih in dodatnih možnostih se brezplačno posvetujte s svetovalcem, ki bo upošteval vaše želje in jih skušal oblikovati v najbolj ustrezno ponudbo.

Dodaj odgovor