Zima se počasi izteka in kratki sivi dnevi bodo kmalu za nami. Samo pomislite, kako bo zadišala pomlad in nas očarala s prebujanjem narave, z daljšimi dnevi in pomladnimi poganjki na prostem. Prinesite malo tega vzdušja v svoje domove. Privoščite si pomladno relaksacijo in pozabite na tolikokrat omenjeno pomladno utrujenost. Premagajte jo s pozitivnim odnosom do življenja in z vitamini bogato hrano.

Besedilo: Nina R. Koželj

Znano je, da svetloba in blagi sončni žarki, katerim nismo neposredno izpostavljeni, vplivajo na dobro počutje, optimizem in zagon pri delu. Prepustite se pomladi, novim vzgibom, načrtom in prijetnim opravkom. Osvežite svoj dom, popestrite ga s pomladnimi barvami, brstečimi vejami in svežim zrakom. Vnesite vanj vzorce in nemoteče naravne dekoracije, ki ste jih prinesli iz narave. Na naše razpoloženje vplivajo tudi barve. Samo pomislite, če bi bilo vaše stanovanje v celoti pobarvano s črno ali temno sivo barvo. Kako bi se počutili? Si lahko predstavljate? Verjetno česa tako morbidnega sploh ne želite čutiti. In tudi ni potrebno, saj se je čutenje barv v našo predstavo vsidralo že z vremenskimi izkušnjami in preprostimi obiski temnih kleti ali obratno sončnih teras. Verjetno so vam blizu tudi izkušnje iz nakupovalnih centrov, ko vas nove kolekcije za pomlad in poletje preprosto premamijo in kupite tudi kaj takšnega, kar v resnici sploh ne potrebujete. Gre za vzdušje, občutenje in čustva, v katera nas premamijo pomladne barve. Terapijo navdušenja si z minimalno vloženimi finančnimi sredstvi lahko privoščimo tudi doma.

Šopek spomladanskih rož na mizi

Ob prebujajoči pomladi v naravi si tudi doma lahko privoščimo spremembe barvnih odtenkov. Veliko dosežemo že zgolj z zamenjavo tekstila, na primer s pisano obarvano posteljnino, morda z novo zaveso, svetlimi brisačami v kopalnici ali barvno zanimivimi kuhinjskimi krpami v kuhinji, s kakšnim manjšim pestrim ali svetlim tekačem v predprostoru ali na balkonu, pa še z marsičem. Tekstil je torej ena od možnosti, da na hitro popestrimo splošno vzdušje v stanovanju.

Razmislite o pomladnih cvetlicah in motivirajte otroke, da vam pobarvajo ali porišejo glinaste lončke, ali pa se tega lotite kar sami. Vanje vstavite steklene kozarce, saj glina vodo prepušča, in oblikujte pomladanske šopke.

Šopek tulipanov

Barvne popestritve lahko pričarate tudi s pomladnimi pogrinjki na kuhinjski mizi. Morda uporabite porcelan, ki ste ga že nekaj časa skrivali v omari, obarvane kozarce, dekorativno zelenje in pestre papirnate serviete. Lahko se odločite tudi za lahko pecivo, ki ga okrasite s cvetličnimi vzorci in z njim presenetite bližnje.

Pomembno je, da pomlad pričakate polni dobre volje in veselja. Osvežitev vašega doma vam bo pri tem pomagala. Spremembe v življenju so nujne in zelo pomembne, saj pomagajo premagovati ovire in izboljšujejo počutje, če si jih zastavite pozitivno in jim tudi sledite. Poskusite in se ob tem prijetno zabavajte.

Dodaj odgovor