Police številnih trgovin se šibijo pod raznovrstnimi čistili za dom, ne smemo pa pozabiti, da z njimi vnašamo v svoj bivalni prostor tudi kemikalije, vonjave in sledi, ki morda niso najbolj zdrave za naš organizem. Police v trgovinah so zaradi osveščenega razmišljanja potrošnikov polne tudi eko čistil, ki so bolj sprejemljiva, vendar tudi veliko dražja.

Besedilo: Nina R. Koželj

Kako si lahko pomagamo sami?

Pred pomladanskem čiščenju oken pomislimo na tradicijo. Kako so čistile stekla naše babice in prababice, ko ponudba kemičnih izdelkov še ni bila tako razširjena? V misli se nam prikradejo kis, limona, čista voda, časopis, trde papirnate brisače ali sprane bombažne krpe, pa tudi žganje. S pomočjo teh sestavin bodo naša okna prav tako sijoča, kot s pomočjo močno dišečih in kemično obdelanih izdelkov za čiščenje stekel.

Kako pomivamo okenske okvirje?

Te namreč začnemo čistiti še pred umivanjem stekel. Brišemo jih s suho in občasno tudi z mlačno vodo in vpojno krpo, ki ne pušča sledi. Če so okvirji zelo umazani, jih lahko najprej tudi posesamo z nastavkom s krtačko.

Z malo truda in uporabo kemijsko neagresivnih sredstev za čiščenje, se bo naš dom bleščal in hkrati tudi dišal, še zlasti, če lupine limon, ki smo jih uporabili za čiščenje, pustimo v posodici na radiatorju ali na kakšni polici, kjer bodo nemoteno zadišale.

Recept z limono

Potrebujemo:

  • 1 jedilno žlico precejenega limoninega soka in
  • 1 liter mlačne vode.

Tudi to raztopino prelijemo v pršilko in uporabimo kot mešanico vode z vinskim kisom.

Pomagamo si lahko tudi s sodo bikarbono, ki s stekla odstrani tudi bolj trdovratne madeže. Na mokro krpo natrosimo malo sode bikarbone in podrgnemo po madežu. Potem ga seveda speremo še s krpo, namočeno v topli vodi. Tako stekla ne opraskamo, a ga lepo očistimo.

Recept s kisom

Raztopina za enostavno čiščenje stekel:

  • 3 žličke alkoholnega kisa in
  • 1 liter tople vode, (lahko tudi v razmerju ½ kisa in ½ vode).

Tekočino zlijte v razpršilko in z njo nanesite raztopino na stekla. Do suhega jih zdrgnite s časopisnim papirjem, izprano bombažno krpo, ki ne pušča sledi ali s trdim papirjem, ki dobro vpija tekočino in ne pušča sledi.

Glede vremena pa velja, da oken ne pomivamo takrat, ko sije sonce, saj se madeži oziroma vodne lise hitro prisušijo in so kasneje vidni. Najbolje je izbrati rahlo oblačen dan in se čiščenja lotiti počasi in z veseljem.

Če so stekla zelo umazana, jih je potrebno umiti in zbrisati večkrat. Mastne madeže lahko odstranite z žganjem, alkoholom ali pa v mlačno vodo s kisom dodate tudi kapljico ali dve tekočega mila, ki bo razmastilo madeže. Začnete umivati od zgoraj navzdol, da si med delom ne umažete že umitih delov.

Dodaj odgovor