Kako obnoviti hišo s posebnim šarmom? Šarmom tradicije, pokrajinskih in kulturnih značilnosti, s pridihom individualnega oblikovanja ali preprosto z zgodovinskimi značilnostmi? Ljubitelji takšnih hiš vedo, da so pomembne podrobnosti, usklajenost in rdeča nit obnavljanja.

Besedilo: Nina R. Koželj

Obnavljanje pogosto zahteva pomoč arhitekta ali gradbenika, lahko pa si pomagate tudi sami, s prefinjenim občutkom in iskanjem ustreznih rešitev, ki bodo prispevale, da bo hiša po obnovi ohranila identičen videz in bodo spremembe le tolikšne, kolikor je priporočljivo zaradi nove tehnologije, kvalitete bivanja in kakovosti materialov.

Mnogo si vas zaželi hišo s pridihom preteklosti in “skrito dušo”, ki bi jo radi oživili. Gre tako za mestne vile kot za podeželske hiše ali kamnite obmorske objekte. Takšni podvigi zahtevajo veliko načrtovanja, pozornosti, preverjanja in raziskovanja možnosti za obnovo. Nakup čudovite stare hiše z dih jemajočo lepoto je lahko tudi prikrita past, ki potem zahteva zelo drage in komaj dovolj dobre rešitve. Zato je pred nakupom takšnega objekta vedno dobro povprašati neodvisnega strokovnjaka, ki si bo objekt ogledal, ga ocenil in povedal, kaj, razen tistega na prvi pogled očitnega, bo na objektu nujno potrebno sanirati, kako obsežno delo bo to in kolikšna bo okvirna cena. Izkušeni strokovnjaki vedo, kako so bile grajene hiše v določenih obdobjih, poznajo težave in zaplete pri adaptaciji, materialih in statiki, ki jo je prav tako potrebno preveriti, zlasti pri hišah, ki so bile grajene do leta 1990. Pri kasnejši gradnjah, na primer do leta 1970 pa so vprašljivi materiali, saj je bilo takrat zaradi pomanjkanja le-teh potrebno z njimi varčevati in z iznajdljivostjo nadomeščati najbolj priporočljive materiale, kar pa posledično pomeni slabšo obstojnost hiš.

Pri hišah, ki so grajene iz kamna, je pogosto lahko problem plin radon, zato je potrebno izvesti natančne meritve in se pozanimati, ali lahko z dobrimi prezračevalnimi sistemi to odpravimo oziroma zmanjšamo na minimalno dovoljeno prisotnost tega plina v bivalnem prostoru. Radon je namreč plin, ki je zdravju zelo škodljiv.

Eko sklad RS v ta namen dodeljuje tudi državna sredstva. Pri starih hišah poleg zamenjave oken priporoča montažo prezračevalnih naprav z rekuperacijo zraka. To predstavlja učinkovito varčevanje z energijo, ker nadomesti zračenje s prepihom in veliko izgubo toplotne energije, kot tudi izsesavanje škodljivega zraka z določenimi plini iz notranjosti. Gre za vgadnjo sistemov za prezračevanje z vračanjem toplote odpadnega zraka (rekuperacija), pri čemer pride v prostor zgolj svež, filtriran zrak.

Našteli smo zgolj nekaj namigov, na kaj vse lahko naletimo pri obnovi rustikalne hiše. Če se nam je v srce zares vtisnila, moramo začeti raziskovati številne možnosti obnove in se nato odločiti, kako se zadeve lotiti in ali bomo temu časovno in finančno kos.

Danes se lotimo zgolj stavbnega pohištva, ki ga je pri takšni hiši skoraj nemogoče obnoviti tako, da bi ustrezalo sodobnim potrebam po izolacijski učinkovitosti in enostavnosti vzdrževanja. Imamo pa na voljo številne sodobne rešitve imitacij starinskih oken, vrat in polken, s katerimi si lahko pomagamo, ne da bi pri tem negativno vplivali na izgled hiše.

Stara rustikalna vila ob jezeru

Nekdanja vrata, ki jih je že načel zob časa in imajo svoje specifičnosti, lahko nadomestimo z novimi, iz boljšega materiala, vendar še vedno primernega izgleda, ki ga omogoča sodobna tehnološka izdelava. Prvotna vrata so morebiti lesena, medtem ko bodo nova iz PVC materiala, vendar tako obdelana, da bodo na prvi pogled kot prvotna. Enako velja tudi za ostalo stavbno pohištvo: okna, polkna in dodatke. Ob tem, da boste zagotovili videz prvotne podobe stavbe z natančnim obnavljanjem fasade in prvotno barvo hiše, dodali ustrezno stavbno pohištvo in primerno kritino, boste hiši povrnili nekdanji šarm z visoko tehnološko kakovostjo in obstojnostjo.

Danes je na voljo stavbno pohištvo, ki sledi različnim smernicam in zagotavlja posnemanje različnih stilov, ki se prilagodijo določenim stavbam, ne glede na čas nastanka, načrtovanje in arhitekturno obdobje. Tehnologija sestavljanja nosilnih in vgradnih elementov omogoča sledenje najrazličnejšim oblikam, tehnologija barvanja pa prilagajanje vremenskim razmeram, potrebam in najrazličnejšim odtenkov.

Ko boste s srcem in razumom sklenili enotno odločitev in se lotili prenavljanja rustikalne hiše, bodite pozorni na vse vidike kakovostne gradnje, funkcionalnost in ohranitev prvotnega videza z morebitnimi nemotečimi intervencijami v prostor ali zunanjost.

Dodaj odgovor