Po več letih življenja v najetem stanovanju sta se Tina in Miha odločila za investicijo v svoj lasten, sanjski dom. Po podpisu kupoprodajne pogodbe za njuno hišo, pa se je pred njima pojavil resnično velik izziv, prenova stare hiše, ki sta jo želila spremeniti v sodoben dom, primeren načinu bivanja mladega para, ki si bo v prihodnosti ustvaril tudi družino. Hišo sta želela adaptirati tako, da bi bila energijsko varčna in okolju prijazna. Zaželela pa sta si tudi več svetlobe in večje bivalne prostore, ki dihajo in ponujajo dovolj prostora za ustvarjanje, počitek in druženje.

Besedilo: Nežika Čulk in Tjaša Golob

Hiša s prizidkom garaže
Garaža – prizidek, ki je planiran za predelavo

Ko sta se lotila idejne zasnove prenove hiše, sta vedela, da bodo od prvotne podobe hiše, ki sta jo kupila, ostale le še gole stene. Z izbranim arhitektom in izvajalcem gradbenih del sta hitro prišla do točke, na kateri sta se morala odločiti, kakšno stavbno pohištvo, tudi okna in vrata, želita vgraditi v svojo hišo.

Prizidek nad garažo
Zaključevanje gradbenih del na prizidku

Ponudba na slovenskem trgu je resnično velika, vseeno pa sta želela najti optimalno rešitev med ceno in kakovostjo ter nujnimi željami in potrebami. Ko sta se opremila z osnovnim znanjem o izbiri oken in vrat, s pomočjo priročnika »Kako izboljšati kakovost vašega bivanja?«, ki je vodnik za ustrezno izbiro stavbnega pohištva in prezračevanja, sta zapisala svoje želje po vrstnem redu, glede na to, kakšna okna in vrata si želita. Svoje povpraševanje sta poslala različnim ponudnikom stavbnega pohištva. O tem sta povedala: »Pri izbiri sva bila pozorna na lastnosti materialov, natančnost izdelave oken, montažo in servis. Med vsemi izbranimi ponudniki sva primerjala cene in preučila kakovost, ki se nama je zdela ključna.« Po temeljitem pregledu vseh zbranih ponudb, sta se odločila za nakup oken in vrat pri podjetju MIK Celje: »Za naju je bila to izredno pomembna odločitev, saj sva se zavedala, da načrtujeva dolgoročno investicijo, nakup pa mora pokrivati potrebe za naslednjih dvajset ali več let. Zavedava se, da so kakovostna okna in vrata temeljnega pomena pri adaptaciji hiše, ne le zaradi energetskih prihrankov, ki nama bodo povrnili investicijo v naslednjih desetletjih, ampak so tudi “oči in obraz najinega doma”.«

Posvet pri svetovalcu prodaje stavbnega pohištva MIK Celje
V salonu stavbneg pohištva MIK Celje v Vojniku na posvetovanju s prodajnim svetovalcem

Po skupni odločitvi, da je podjetje MIK Celje prava izbira, je mlad par na spletu poiskal kontakt njima najbližjega razstavnega salona. V Sloveniji je MIKovih salonov kar devet, saj so prisotni v skoraj vseh slovenskih regijah. Svetovalcu, ki je prevzel njuno povpraševanje, sta predstavila svoje želje, zahteve in idejno zasnovo prenove hiše. Prodajni svetovalec podjetja MIK jima je predstavil vse prednosti, ki jih bosta pridobila z vgradnjo svetovanih oken, ne zgolj tiste estetske in drobne funkcionalne izboljšave, ampak tudi prihranek energije, varnost in boljšo zvočno izolacijo. Opisal jima je vse materiale, ki se uporabljajo za profile oken ter prednosti in posebnosti vsakega izmed njih. Po daljšem pogovoru in svetovanju sta Tina in Miha sprejela odločitev, da bodo troslojna PVC okna prava izbira. Seveda pa se je tu pot do končne izvedbe šele zares začela: »Najin svetovalec za izboljšanje kakovosti bivanja v podjetju MIK Celje nama je natančno predstavil vse posebnosti, ki jih zahteva adaptacija hiše in z njo povezana vgradnja novih oken, saj je ta nekoliko drugačna kot pri novogradnji. Najine želje so bile vse prej kot enostavne, saj sva si resnično želela brezhibno kakovost in velike okenske površine, za kar se da svetel dom.« Da bi se par zares prepričal v pravilnost svoje izbire, ju je prodajni svetovalec popeljal še skozi proizvodnjo in celoten postopek izdelave oken, vse od ideje do končne montaže.

Demonstracija sistema sledenja korakom prozvodnje na tabličnem računalniku
Demonstracija sistema sledenja korakom prozvodnje na tabličnem računalniku

Tina pravi, da sta bila z Mihom po ogledu proizvodnje, ki je v podjetju MIK računalniško vodena in ne dopušča napak človeškega dejavnika, in po strokovnem in prijaznem svetovanju prepričana, da sta izbrala pravega ponudnika stavbnega pohištva za svoj novi, sanjski dom.

Po končanem sestanku sta odšla iz podjetja več kot zadovoljna in v rokah držala informativno ponudbo, ki je za njiju pomenila korak bliže njuni sanjski hiši.

Proizvodnja PVC oken
Proizvodnja PVC oken

 

Čez nekaj dni ju je na novem domu obiskal merilec, ki je natančno izmeril okenske površine in zabeležil končne meritve. Razložil jima je, da so natančne meritve ključne za kalkulante, ki so zaslužni za izrise in izračun končne ponudbe, ki jo vedno potrdi tudi svetovalec in nazadnje še naročnik. Tina in Miha sta povedala, da sta bila resnično presenečena nad profesionalnim in celostnim pristopom, ki sta ga bila deležna v podjetju MIK. Kmalu po meritvah sta prejela klic, da ju na elektronskem naslovu čaka končna ponudba, ki jo je potrebno pregledati in potrditi. Po pregledu omenjene ponudbe sta dala MIKu zeleno luč za izdelavo oken in načrtovanje montaže. Svetovalec jima je razložil, da bo celoten postopek izdelave oken vzel nekaj tednov, saj v tem procesu sodeluje več ekip, ki so odgovorne za brezhibno montažo in dodelavo projekta, kot tudi za zadovoljstvo stranke. Pojasnil jima je, da pri podjetju MIK pri izvedbi vsakega projekta sodeluje kar 8 različnih strokovnjakov, ki so odgovorni za posamezne faze v procesu izvedbe naročila. Zato so njuna okna trenutno v oddelku za tehnologijo, kjer bodo preverili zalogo materialov in uskladili termine z montažnim oddelkom. Tina in Miha sta lahko ves čas sledila svojemu naročilu in posameznim fazam procesa izvedbe njunega naročila preko spletnega vmesnika elektronskega sledljivostnega sistema naročila, ki ga podjetje MIK Celje svojim strankam ponuja kot edini proizvajalec in ponudnik stavbnega pohištva v Sloveniji.

Montaža okna, vrtanje v zid
Montaža okna, vrtanje v zid

Minilo je nekoliko več kot štiri tedne od potrditve njunega naročila, ko sta Tina in Miha prejela klic operativnega vodje, da so njuna okna končana in pripravljena na montažo. Par z zadovoljstvom pripoveduje: »Skupaj smo določili datum montaže, saj sva želela biti pri vgradnji oken prisotna, kot nama je svetoval tudi proizvajalec, saj je to najbolje za strankin pregled nad celotnim delom, ki ga na koncu tudi potrdi s podpisom primopredajnega zapisnika.« Bila je sreda, ko je zjutraj na njuna vrata potrkala simpatična ekipa MIKovih monterjev in začela s svojim delom. Svoje delo so opravili v dveh delovnih dneh, in kar je Tino in Miho najbolj prijetno presenetilo, je bilo to, da so izvajalci po končanem delu za seboj vse temeljito pospravili. Naslednji dan sta kot naročnika prejela klic operativnega vodje, s katerim sta se dogovorila za skupen ogled vgrajenega stavbnega pohištva. Po obisku in temeljitem pregledu celotne hiše in vseh vgradnih pozicij, sta bila Tina in Miha navdušena nad kvaliteto in videzom vgradnje MIKovih oken, hkrati pa je to za njiju pomenilo, da sta korak blže k njunemu sanjskemu domu. Po dveh letih življenja v prenovljeni hiši, ki sta jo spremenila v dom, kot sta si ga želela, sta resnično zadovoljna z izbiro stavbnega pohištva. Pravita, da sta se odločila pravilno in bi odločitev ponovila znova, če bi se znašla na začetku in v podobnih okoliščinah.

Sanjska hiša s prostornim prizidkom
Sanjska hiša s prostornim prizidkom