Barve, ki nas obkrožajo, podzavestno vplivajo na naše počutje. Zlasti tiste barve, ki v prostoru prevladujejo in jih ne moremo prezreti. V grobem jih lahko ločimo na hladne in tople barve, lahko so svetljene, temnjene, pestre ali umazane.

Tople barve predstavljajo rumena, oranžna, rdeča, rumeno-zelena in številni odtenki, ki jim primešamo rumeno, oranžno ali rdečo barvo. Če na primer srednji rjavi barvi, primešamo še rumeno, oranžno ali rdečo, barva postane bolj topla. Medtem ko je rjava barva sicer zmerno topla a temna, v prostoru ne deluje toplo, temveč nekoliko morbidno, še zlasti, če je odtenek temen in na veliki površini. Najbolj topla barva je oranžno-rdeča, vendar je nekoliko agresivna, če se pojavi na velikih ploskvah v sicer majhnih prostorih. Običajno jo uporabljamo za kontraste, kot nasprotje umirjenim barvam.

Izbiranje barv in materialov

Hladne barve so modra, zelena in vijolična ter številne iz teh barv sestavljene mešanice. Najbolj hladna barva je zeleno-modra barva, še zlasti, če je temna. Te barve na večjih površinah uporabljamo tako, da jih svetlimo z belo barvo, jim dodajamo tudi tople odtenke in jih v osnovi, nesvetljene, ne uporabljamo na velikih površinah.

Barve imajo moč, da na naša čustva in občutenja toplote ali hladu v prostoru neposredno vplivajo, kot bi nas čutila zavedla in nam sporočala informacijo, ki jo daje barva. V nekem preizkusu, kjer so anketirance najprej zaprli v sobo, ki je bila pobarvana sivo in nato v sobo, ki je bila pobarvana oranžno in je bila iste temperature, so anketiranci temperaturo v oranžni sobi ocenili vsaj za dve stopinji višje.

Trenutni trendi pri določanju barv za interierje

Barve imajo moč - črna stena

Bela in črna

Ta barva, ki pravzaprav ni barva, vsaj ne kromatska, je pravzaprav svetloba in tako v prostoru tudi deluje. V sodobnih kombinacijah se ji pogosto pridruži še črna, ki prav tako ni kromatska barva, pač pa pomeni temo in je ne uporabljamo za velike površine, ker je zelo močna in deluje utesnjujoče, zaskrbljujoče, nekoliko morbidno.

Barve imajo moč - siva stena

Siva barva

Tudi ta barva, ki je pravzaprav svetljena črna, se v zadnjih letih pogosto uporablja pri snovanju interierjev. Deluje hladno in jo zato pogosto uporabljajo pri opremljanju poslovnih prostorov. Trend hladnosti pa se prenaša tudi v stanovanjske hiše, v večja stanovanja in nasploh v bivalne prostore. Nekateri so nad sivo navdušeni, drugi po njej posegajo zelo previdno in jo kombinirajo s številnimi drugimi barvami.

Barve imajo moč - kavno rjava stena

Kavna barva

Malce umazati barvo z minimalnim dodatkom črne ali komplementarne barve, ni slabo. V zadnjem času se pri oblikovanju interierjev pogosto pojavljajo barve kave, ki so lahko temnejše ali svetlejše, bolj tople ali bolj hladne, odvisno od tega, s katerimi odtenki jih kombiniramo. Če tako rečemo, da je kava črna ali rjava, z dodatkom mleka pa bolj svetla, lahko pod tem poimenovanjem namešamo široko paleto barv za stene. Številne odtenke kavne barve pa najdemo tudi pri tekstilu in pohištvu, kot tudi pri dekorativnih dodatkih, kot so vaze, svečniki, okvirji za slike in podobno.

Barve imajo moč - turkizna stena

Umazana turkizna barva

Tudi ta barva se v trenutnih trendih pogosto pojavlja v kombinaciji s kavno, z belo ali sivo, pa tudi s črno, ki pa se v kombinaciji pojavlja v manjših količinah. Ta barva je hladna, kajti če ji dodamo rumeno barvo, ki bi lahko vplivala na njeno toploto, dobimo zelenkaste odtenke in ne moremo več govoriti o umazano turkizni barvi. Umazana turkizna nastane, ko turkizni (ki mora biti bolj modra kot zelena) primešamo nekaj kapljic črne barve. Barva deluje umirjeno in dobro vpliva na koncentracijo, ne sme pa biti preveč temna ali preveč umazana s črno, kar jo prav tako potemni in približa sivi barvi. Lahko pa ji dodamo tudi belo barvo in jo tako svetlimo.

Dodaj odgovor